Årets företagare

Tidningen Ångermanland har efter att texten publicerats här kontaktat oss och vi har rett ut några missförstånd. Texten kommer att publiceras i tidningen. Vi är glada för det och för att missförstånden retts ut.

Något Vänsterpartiet gillar är rättvisa och att man följer spelreglerna. På arbetsmarknaden är kollektivavtal en sådan spelregel. I samband med årets företagargala delades det ut pris till företag som inte har kollektivavtal och vi skrev då en insändare till Tidningen Ångermanland. De ville inte ta in vår insändare så istället publicerar vi den här i i sin helhet. Sprid den gärna.

 

 

Fotboll, kollektivavtal och årets företagare

Om ett av lagen i en fotbollsmatch tillåts strunta i reglerna så kommer det andra laget att förlora. Om ett lag tillåts strunta i reglerna som finns där för att spelet ska fungera rättvist så kommer det andra laget också att måsta bryta mot reglerna för att kunna hävda sig. Samma sak på arbetsmarknaden. Om vissa företag tillåts att godtyckligt strunta i arbetsmarknadens regler, kollektivavtalen, så kommer de andra företagen inte att kunna konkurrera så länge som de följer reglerna.

Om ett företag struntar i de av arbetsmarknadens parter överenskomna reglerna vad gäller anställningsform, lön, arbetstider, arbetsmiljö osv så kommer inte de företag som vill göra rätt för sig att kunna konkurrera.

Kollektivavtalen är en del av den svenska modellen som utvecklats efter andra världskriget där arbetsmarknadens parter jämbördigt kommer överens om hur reglerna ska se ut. Det handlar om att ge och ta, respektera och att våga lita på varandra. Tillsammans utvecklade man då under några årtionden ett av de mest jämställda länderna i världen där alla i utgångspunkt hade samma rätt till utbildning, sjukvård och ett drägligt liv. Under de senaste 30 åren har utvecklingen gått åt ett annat håll. Vi har fått ökade klassklyftor, fattigdom och misär. Det skapar en frustration som är en utmärkt grogrund för främlingsfientlighet och hat.

Det system vi använder då vi handlar, både som privatpersoner och som kommuner, stat och landsting bygger idag på att lägsta pris vinner. Det betyder att företagen kommer att pressa sina kostnader, kostnaderna är dels kopplade till kvalitén på tjänsten eller produkten men framför allt till oss som utför jobbet. Om vi då inte kräver att det finns kollektivavtal och att dessa följs så kommer pengar att kunna sparas på oss som arbetar. Inte bara på lön utan också på allt annat som gäller vårt jobb inklusive anställningsformen. Att acceptera att företag tillåts bedriva verksamhet utan att teckna kollektivavtal betyder heller inte bara att vi arbetar under sämre villkor med lägre lön utan det betyder också att kommun, stat och landsting får in mindre skattepengar. Det leder i sin tur till att även om vi vill så räcker inte pengarna till det vi förväntar oss att samhället ska kunna erbjuda.

Vi vet att det är så här det ser ut och att det är vi som i slutändan får betala. Det är ett gigantiskt problem som måste lösas på en helt annan nivå än bara här i Härnösand. Men det betyder inte att vi behöver låta det fortgå här. Som det är nu får företag utföra kommunala uppdrag utan kollektivavtal och dessutom till och med premieras de genom att få utmärkelser som årets tillväxtföretag.

Om det här nu var olika fotbollsklubbar i Härnösand skulle vi tycka att det var ok att vissa tillåts spela efter olika regler och hylla vinnaren som vi vet fuskat på vår bekostnad?

Urban Bolander

Ordförande V Härnösand

Ida-Maria Hallstensson

Vice ordförande V Härnösand

Åke Hamrin

Vice ordförande skolnämnden, V

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vänsterpartiet Härnösand på Facebook