Christina Höj Larsen

Jag heter Christina och är stolt vänsterpartist. Jag är 46 år gammal och bor i Härnösand. De senaste 8 åren har jag varit länets representant i riksdagen och talesperson för partiet i migration, integration och antirasism. Välfärdssamhället bygger på att vi ser oss själva i varandra och hjälps åt. Att den som inte själv har barn ändå är med att betalar skolgång för grannens barn. Det är solidaritet mellan friska och sjuka, mellan den som har arbete och den som inte har – och mellan generationer. Det är en pakt för trygghet som bygger på det grundläggande – att vi ser oss själva i varandra och förstår att det stöd någon annan behöver idag, kan du eller de dina behöva imorgon.

Rasism slår mot förmågan att se sig själv i varandra. Den ställer arbetskamrater och grannar mot varandra och riktar blicken bort från de verkliga orättvisor som finns i samhället. För orättvisor finns det gott om i en tid då klassklyftorna ökar och kvinnors arbete fortfarande värderas lägre än mäns. Jag gick med i Vänsterpartiet efter valet 2006 när jag såg att rasismen tog allt mer plats i den politiska debatten. Från mitt hemland i Danmark hade jag sett hur rasism och högerpolitik lett till ett allt mer orättvist och otryggt samhälle.

Som socialist och antirasist var Vänsterpartiet det självklara valet. Vänsterpartiet tummar aldrig på kampen för rättvisa och jämlikhet. Ingen ska lämnas ensam med fattigdom, sjukdom eller arbetslöshet. Så varenda unge i landet kan vara mätt och trygg, få uppleva semester och inte behöva ljuga om ett födelsedagsfirande den inte haft. Så pensionärer kan känna trygghet att pensionen går att leva på, och att dem av oss som behöver assistans eller stöd för att kunna leva ett fritt liv faktiskt får det. Så hälso- sjukvården är jämlik och tillgänglig i hela landet. Så människor på flykt har rätt att stanna, andas ut och vara med att bygga Sverige. Så vi tillsammans väljer långsiktiga lösningar för klimatet framför kortsiktigt vinsttänk för de rikaste.

Jag vill helt enkelt ha ett samhälle där vi håller ihop och ställer upp för varandra. Ett samhälle för oss alla, inte bara de rikaste.

Vänsterpartiet Härnösand på Facebook